2014. április 29., kedd

A pályázat

           A 2012/13-as tanévben nagy öröm ért minket, ugyanis a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által kiírt "Határtalanul!" programra beadott pályázatunk nyert. Egy 3 napos tanulmányi kiránduláson vehetünk részt tavasszal, 2014. május 22-én. Úti célunk Erdély, pontosabban Székelyföld.

A pályázatunk címe: "Barangolás a székelyeknél-Székelyföld kulturális és természeti kincsei".

A megítélt támogatást az utazásra és a szállásra fordíthatjuk. Már az egész osztály nagyon várja a kirándulást, néhányan közülünk azonban itthon maradnak. Még tavaly megbeszéltük, hogy annak a tanulónak, akinek félévkor a magatartása rossz lesz, az nem vehet részt ebben a programban. Az így felszabadult helyeket a 7.a osztály legjobbjaival „töltöttük fel”.
Az osztályból sokan most lépik át először a magyar határt, csak kevesen jártak még külföldön. Számukra még izgalmasabb lesz ez a kirándulás! A tervben számos gyönyörű hely felkeresése szerepel.
          Íme, egy kis ízelítő a programunkból: ellátogatunk Nagykárolyba, ahol Petőfi és Szendrey Júlia először találkozott. Rövid pihenőt tartunk Kolozsváron, itt Mátyás király életének a városhoz kötődő állomásait igyekszünk felfedezni. Kolozsvár után, nagy örömünkre megnézzük a Tordai-sóbányát is. Egy kis településen, Felsősófalván a helyi általános iskola diákjaival is megismerkedünk, akiknek magyar nyelvű könyveket és a megyénket, illetve városunkat bemutató prospektusokat, DVD-filmet viszünk ajándékba.
          A szállásunk Korondon lesz, ahol a székely népművészet legszebb alkotásaiban (kerámiák, székely kapuk) gyönyörködhetünk. Nagyon kíváncsiak vagyunk a Gyilkos-tóra és Békás- szorosra is, hiszen nagyon szép fotókat találtunk az interneten ezekről a tájakról. A harmadik napon Érsemjénbe utazunk. Iskolánk névadójának, Kazinczy Ferencnek a szülőházát látogatjuk meg. Az egyik kedvenc költőnkre, Petőfi Sándorra emlékezünk, amikor Fehéregyházán koszorút helyezünk az emlékoszlopra.
         Az utazás előtt mindenkinek sok teendője van. Nekünk diákoknak felkészülni a kiadott témákból. Május 8-án még közösen elmegyünk Sóstóra, megtekintjük a parkban felállított székely kaput. A falumúzeumban pedig betekintést nyerünk a korongozás rejtelmeibe, hiszen a korondi programunkban is szerepel egy fazekas műhely megtekintése.

Osztályfőnökünknek csupán annyi lesz a feladata, hogy mindezt megszervezze!

Baranyi Réka

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése